U nás doma sme konečne odštartovali Vianočné prípravy !! :D Tento rok sme v menšom sklze oproti minulým rokom, no isto to hravo zvládneme. ( Musíme :O ) Už dva týždne som mame pílila uši, že chcem piecť perníky a moje prosby boli vyslyšané. :) V jednom parádnom časopise Apetit sme našli recept, a tak sme sa rovno vrhli na vec.Všetko šlo podľa plánu, až na to že sme nevedeli ako má konečné cesto vlastne vyzerať. :3 Napokon to dopadlo celkom obstojne ale hlavne.. mala som z toho véééľku radosť. :) A čo vy ? :) Už máte napečené ? ;)
Recept podľa ktorého sme tvorili my :
CESTO:
Zmiešajte 500g hladkej múky, 200g práškového cukru, 5 lyžíc medu, 100g masla, 2 vajcia, 2 lyžice kakaa holandského typu, 2 lyžičky perníkového korenia, lyžička sódy a 1/4 prášku do perníka.
POSTUP:
- Všetky ingrediencie zmiešajte na nelepivé cesto ( môžete si pomôcť elek. robotom)
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odležať na 12 hod. v chladničke (My sme ho nechali asi 2 hod. takže uvidíme či to bola veľká chyba :D )
- Na mukou (hladkou) posypanej podložke rozvaľkajte cesto na plát s hrúbku 3 mm
- Trúbu rozohrejte na 170 stupňov . Z cesta vykrojte požadované tvary a naukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Nezabudnite nechať medzery medzi perníčkami
- Pečte v rozohriatej trúbe podobu 10 - 12 min. ( závisí to podľa veľkosti perníčkov)
- Ihneď po upečení ich môžete potrieť rozšľahaným vajcom. ( pomocou silikónovej maslovačky) Budú sa pekne lesknúť. :)
|
Recept časopisu Apetit |
|
Odležané cesto treba poriadne rozvaľkať |
|
Už ležkajú na plechu :) |
|
Za chvíľku poputujú von z trúby |
|
Upečené perníčky |
|
Na zdobenie perníčkov : rozšľahané bielko + praškový cukor + 1/2 lyžičky solamylu + pár kvapiek citrónu |
|
Pravdu povediac lepšie je si vyrobiť svoju farbu na zdobenie. Výsledok bude profesionálnejší. :) Návod o obrázok vyššie. |
|
Zdobenie pomocou igelitového sáčku na konci prederaveného špendlíkom. :) |
Šikovná, vyzerajú super! :-)
OdpovedaťOdstrániť